Yvonne Winarve.

Född 1952 i Rone socken på Gotland.

Föräldrarna, Harry och Leila Winarve, tog över Harrys föräldragård, Vinarve i Rone, när jag var fyra år och därmed blev jag ”bondtös” från första början. Jag fick fem syskon och vi hade en underbar uppväxttid på gården med föräldrar som tog vara på de lyckliga timmarna mellan allt arbete och slit.

Efter några år på fastlandet, kring Stockholmstrakten, där jag prövade mina vingar med olika jobb kom jag hem till Gotland och fick jobb på Gotlands Tidningar. Där har jag jobbat på olika avdelningar i över 30 år.

Mitt bokskrivande började med att jag kåserade i GT och det resulterade i boken, Lyckliga timmar 1989. Boken såldes i princip slut under julhelgen och därmed fick jag bekräftelse på att jag hade läsare. Redan 1992 kom Från torgdag till torgdag som fick samma mottagande.

Efter att ha skrivit smultronställen under några somrar i GT kom jag på idén med Platsen i min socken, som blev en riktig storsäljare.

Jag hade mina gamla dagboksblad liggande och tog mod till mig, år 2004, att ge ut den mycket personliga boken Längre fram.

Under åren 1986 till 1996 var jag gift med Erik Thomasson och vi fick två barn, Jenny, 1985 och Johan 1986. Barnen fick en underbar uppväxt på gården vid Olsvenne i Näs där vi bodde på Eriks föräldragård. Det var ekonomiskt kärva tider, före EU, och det tog hårt på äktenskapet. Vi skildes 1996 och jag flyttade då till mitt lilla hus i Ronehamn som jag köpte 1980 och hela tiden haft kvar men hyrt ut.

Om man läser min senaste bok, Längre fram, får man insyn i hur livet tedde sig efter 1996.

Min far dog i cancer och några år senare avled barnens far, Erik, i cancer, endast 51 år. Jag träffade Kent som beslutade sig för att flytta från Sörmland till Gotland och hjälpa mig och barnen med gården vid Olsvenne, som barnen ärvde.

På den vägen är det. Jag arbetar halvtid på Gotlands Tidningar, som allmänreporter. Kent jobbar på gården och ungdomarna är nyss utflugna ur boet. Vi har ett bra liv och jag fortsätter att skriva nya böcker efter hand som idéer växer fram. 

Klicka på den bok du vill läsa mer om.